We bevinden ons aan de rand van een levendige, dichtbevolkte wijk in Schaarbeek. Via een garagepoort die uitgeeft op een lange, donkere gang gaan we naar binnen. Aan het einde schijnt het licht op de binnenplaats. Daar ontdekken we het imposante achterhuis in industriële stijl. De onderste verdiepingen, die snel verhuurd raakten, herbergen zes ateliers voor kunstenaars en ambachtslieden. Een oude, verwrongen trap, die uit de ruïnes van de oude fabriek is gered, brengt ons naar het ruime appartement dat door het koppel en hun zoon Nelson (3 jaar) wordt bewoond.
De binnenruimte maakt indruk door haar afmetingen en buiten is het uitzicht ook spectaculair. De achterzijde laat onverhoeds de spoorwegen zien die worden omzoomd door eindeloze groene braakliggende terreinen. In de verte tekenen de vertrouwde silhouetten van het Atomium en de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Laken zich af tegen de horizon. Een enorme glaspartij maakt van de langsdrijvende wolken een motief van live behangpapier.
De woning heeft ook een aantal ateliers: Marine is boekbinder en fotograaf, Nicolas is elektronicamonteur en muzikant. “We wilden een plek die op ons lijkt, waar ons gezinsleven, ons creatieve werk en de ontmoetingen met andere mensen zich harmonieus en natuurlijk vermengen ...”, vat Nicolas samen. Het koppel combineert artistieke activiteiten met deeltijds werk. “Geen sprake van dat we onze vrijheid zouden opgeven om eigenaars te worden”, benadrukt Marine.
“Omring je met de juiste mensen”
Met een atypisch project en een bescheiden inkomen vingen Marine en Nicolas bot bij verschillende traditionele banken, die weinig zin hadden om een onzeker project te financieren dat alleen levensvatbaar is als de ateliers worden verhuurd. Daarna klopten Marine en Nicolas aan bij Triodos Bank. “Toen we klant werden bij Triodos, was het alsof we in een andere wereld terechtkwamen”, herinnert Nicolas zich. Marine: “Onze adviseur was onmiddellijk enthousiast over het project, niet alleen door de duurzaamheid ervan, maar ook door de culturele en menselijke elementen. Zonder die ontmoeting zouden we hier vandaag niet zitten”.
Vanaf dat ogenblik werd alles makkelijker. Nicolas geeft een voorbeeld: “De bank schonk ons haar vertrouwen, ook al hadden we nog geen vergunning. Ze gaf een eerste tranche van het krediet vrij voor de aankoop van het gebouw, en zo hebben we die cruciale stap kunnen zetten. We voelden ons echt begeleid en aangemoedigd”. Moraal van het verhaal: “Het is ontzettend belangrijk om je te omringen met partners die je waarden delen en in je project geloven. Dat geldt ook voor de andere partijen, zoals de aannemer, architect of medebewoner”.
Materialen en waarden
Triodos Bank heeft de reputatie veeleisend te zijn wanneer ze hypothecaire leningen toekent. “Nochtans hebben we geen bijzonder dure keuze gemaakt”, vertelt Nicolas. Integendeel, bij de inrichting hebben we vooral recuperatiematerialen en gecertificeerd hout gebruikt. En tal van andere factoren spraken de bank aan, zoals de aanwezigheid van een professionele activiteit van culturele aard, de fietsenstalling, het hergebruik van regenwater en de toekomstige moestuin op het dak.
De prijs van het krediet? “Over het algemeen waren de verschillen tussen de banken niet zo groot, vooral met het lagere tarief dat we hebben gekregen vanwege de kwaliteiten van ons project”, geeft Marine aan. “Voor ons was het ook belangrijk dat de keuze voor Triodos bij onze waarden paste”, benadrukt Nicolas.
Marine haalt een herinnering op die een mooie afsluiter vormt voor dit artikel. “Een twintigtal jaar geleden maakte ik een foto van een zin die iemand op de muur van een café had geschreven. Ik moet er de laatste tijd vaak aan terugdenken. De zin luidde als volgt: ze deden het omdat ze niet wisten dat het onmogelijk was.”
Meer weten?
Ontdek ons duurzame woonkrediet.
Bedankt voor je reactie!
Bevestig je reactie door op de link in je e-mail te klikken.