Triodos Investment Management (Triodos IM) en het Duitse technologiebedrijf EINHUNDERT Energie hebben een partnerschap afgesloten dat resulteerde in de oprichting van de joint venture EINHUNDERT Solar in 2022. Deze joint venture zal de installatie  financieren van fotovoltaïsche systemen op residentiële en commerciële gebouwen met meerdere huurders, binnen de vastgoedprojecten voor elektrificatie op zonne-energie die EINHUNDERT bezit en exploiteert. Dit is het eerste samenwerkingsverband van dit type dat specifiek de financiering beoogt van fotovoltaïsche systemen in het Duitse vastgoedbestand met meerdere huurders.

Het bedrijf werd in 2017 opgericht door Ernesto Garnier en Markus Reinhold, en telt meer dan 70 experts in Keulen en Berlijn. EINHUNDERT is een toonaangevende partner voor de schaalvergroting en uitrol van de voorziening van zonne-energie aan gebouwen met meerdere huurders. Het bedrijf gebruikt een eigen softwareplatform en levert een schaalbare dienst, zoals technische audits, fotovoltaïsche installaties met slimme meters en koolstofvrije stroomvoorziening voor huurders met realtime monitoring. Diensten die zowel bedoeld zijn voor institutionele klanten als voor vastgoedbedrijven, coöperaties en verenigingen van particuliere eigenaars.

Dynamische groei

Het idee achter de joint venture EINHUNDERT Solar is om de financieringsexpertise en eigen middelen van Triodos te combineren met de sterke positie en dynamische groei van EINHUNDERT op de Duitse markt voor fotovoltaïsche elektrificatie.

“EINHUNDERT is vastbesloten om een toonaangevende rol te spelen in de markt voor de energietransitie van het Duitse vastgoedbestand”, bevestigt CEO Ernesto Garnier. “Het vermogen om grootschalige projecten voor opslag van zonne-energie op daken te  financieren op een sterk gestandaardiseerde manier, geeft een belangrijke impuls aan ons groeitraject en aan het unieke karakter van ons aanbod voor vastgoedbedrijven.”

De activiteiten van EINHUNDERT zijn ook een essentiële groeiversterker
in het kader van de dringende en noodzakelijke energietransitie. Vincent van Haarlem, fondsbeheerder bij Triodos IM, bevestigt: “Met dit strategische partnerschap helpen we EINHUNDERT om zijn slimme oplossing aan te bieden voor het koolstofvrij maken van het Duitse vastgoedbestand, door de noodzakelijke financiële investering uit handen te nemen van zijn klanten. Op die manier willen we samen bijdragen aan de versnelling van de energietransitie.”

Strategische investering

Een ander belangrijk aspect is dat de activiteit van EINHUNDERT hernieuwbare energie toegankelijk maakt voor minder bevoorrechte gebruikers. Het project combineert dus milieueffecten met sociale inclusie. Boven op zijn betrokkenheid bij EINHUNDERT Solar heeft Triodos IM ook besloten om minderheidsaandeelhouder te worden van EINHUNDERT Energie. Een vertegenwoordiger van het fonds zal in de adviesraad van het bedrijf zetelen – een beslissing die het strategische karakter van het partnerschap onderstreept.