Ga rechtstreeks naarNavigatie, invoerveld:zoeken of deinhoud

Korte historiek

Triodos Bank – Een duurzame bank sinds 1980

 

1968

Een onderzoeksgroep, bestaande uit Adriaan Deking Dura (economist), Dieter Brüll (professor fiscaal recht), Lex Bos (organisatieadviseur) en Rudolf Mees (bankier) wil een meer verantwoorde  benadering van geld promoten.

1971

Oprichting van de Stichting Triodos Fonds die een bemiddelingsrol moet spelen in het kader van schenkingen of leningen met het oog op vernieuwende initiatieven en ondernemingen.

1980

Oprichting van Triodos Bank nv met een beginkapitaal van 540.000 EUR en een vergunning van de Nederlandsche Bank. De bank start haar activiteiten op in Nederland.

1990

Triodos Bank lanceert het beleggingsfonds Biogrond, het eerste groene fonds in Europa. Het Windfonds en het Groene Beleggingsfonds zullen volgen.

1993

Triodos Bank opent een vestiging in België.

1994

Triodos Bank roept twee stichtingen in het leven: de Stichting Triodos-Doen, in samenwerking met de Stichting DOEN en de Stichting Hivos-Triodos Fonds, in samenwerking met Hivos. Deze fondsen behoren tot de eerste die gespecialiseerd zijn in de financiering van het microkrediet in ontwikkelingslanden.

1995

Triodos Bank opent een vestiging in het Verenigd Koninkrijk.

1997

Het Triodos Meerwaardefonds wordt gelanceerd in samenwerking met Delta Lloyd Asset Management en wordt genoteerd op de Beurs van Amsterdam.

1998

De drie groene fondsen van Triodos Bank fuseren; uit deze fusie ontstaat het Triodos Groenfonds. Dit beursgenoteerde fonds draagt bij tot het succes van de Groenregeling, een Nederlands belastingstelsel voor groene projecten.

2000

In Nederland biedt het Triodos Meerwaardefonds de beleggers de mogelijkheid om te kiezen tussen een aandelen-, een obligatie- of een gemengd compartiment.

2002

In Nederland wordt het Triodos Fair Share Fond gelanceerd. Dit fonds biedt particulieren en instellingen de mogelijkheid om te beleggen in instellingen voor microkrediet in ontwikkelingslanden.

2004

Triodos Bank opent een vestiging in Spanje. Triodos lanceert het eerste onroerend beleggingsfonds dat uitsluitend belegt in duurzame constructies.

2006

Triodos Bank opent haar internationale zetel in Nederland. Het eerste in Luxemburg gevestigde Triodos Fonds wordt in het leven geroepen: Triodos Renewables Europe Fund belegt in Europese projecten inzake duurzame energie.
In Nederland wordt het Triodos Cultuurfonds opgericht.

2007

Triodos Bank lanceert het Triodos Values Pioneer Fund. Dit fonds maakt deel uit van een tweede fonds dat in Luxemburg is gevestigd en waarin eveneens het Triodos Values Equity Fund en het Triodos Values Bond Fund zijn opgenomen.

2008

Triodos Bank lanceert het Triodos Sustainable Trade Fund. Dit fonds verleent commerciële financieringen aan biologische producenten of aan de eerlijke handel in ontwikkelingslanden en groeimarkten.

2009

Triodos Bank opent een vestiging in Duitsland.

2010

Triodos Bank bestaat 30 jaar.

2011

Eerste Sustainable Finance Lab, een initiatief van Triodos Bank Nederland samen met de Universiteit van Utrecht en het Utrecht Sustainability Institute (USI).

Online jaarverslag 2017

 online jaarverslag 2017

Lees meer over de bereikte resultaten en impact van Triodos Bank in ons online jaarverslag over 2017.

Contact

Karola Vandewijngaert

Contacteer ons

Neem contact op met onze medewerkers van Customer Services op het nummer 02 548 28 51, van maandag tot vrijdag, van 9 u. tot 17 u.